Sanasto

Tältä sivulta löydät yleisimmät laina- ja rahoitusasioissa käytettävät termit ja niiden todellisen tarkoituksen.

Pikavippi

Pikavippi (tai pikalaina) tarkoittaa nopeaa, usein alle 2000€ suuruista lainaa, joka myönnetään rahoituspalvelun puolesta nopeasti. Usein lainaa saa jopa alle 15 minuutissa ja sen takaisinmaksuaika vaihtelee 30-90 päivän väliltä.

Pikavipit myönnetään löyhemmillä perusteilla, jonka takia myös niiden kulut ja korot ovat usein suuremmat.

Korko

Korolla tarkoitetaan korvausta, joka maksetaan rahoituspalvelulle saadusta lainasta. Korko on aina määritelty ennen lainan hakemista ja sen suuruus vaihtelee lainasumman, laina-ajan ja muiden tekijöiden perusteella.

Nostokulut

Nostokululla tarkoitetaan kertamaksua, jonka rahoituspalvelu perii lainan nostamisen yhteydessä. Nostokulut ovat tyypillisiä etenkin pikavipeissä ja joustoluotoissa.

Todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko sisältää lainan koron, nostokulut ja kaikki muut mahdolliset kustannukset kuten tilin avaamisen ja palvelumaksut. Tästä syystä todellinen vuosikorko tulisi olla tärkein mittari, kun vertailet eri rahoituspalveluita tai lainoja keskenään.

Vakuudellinen laina

Vakuudellinen laina tarkoittaa lainaa, joka myönnetään jotakin vakuutta vastaan. Vakuus voi olla esimerkiksi auto, asunto, takaaja tai jokin muu asia, jolle rahoituspalvelu pystyy laittamaan hintalapun. Vakuudellisia lainoja on mahdollista saada myös ilman luottotietoja, koska vakuus usein kattaa haettavan lainasumman kokonaisuudessaan.

Vakuudeton laina

Vakuudeton laina tarkoittaa lainaa, joka myönnetään ilman minkäänlaista panttia. Jos lainaaja ei maksaa saatua rahasummaa takaisin ehtojen mukaisesti, niin rahoitusyhtiö ei voi automaattisesti vaatia hakijan muuta omaisuutta itselleen. Tästä syystä lainanhakijan maksuhistorian täytyy olla nuhteeton tämän kaltaista lainaa haettaessa.

Viivästyskorko

Viivästyskorko on korotettu prosentuaalinen korvaus rahoitusyhtiölle, mikäli lainasummaa ei ole maksettu ajallaan takaisin. Usein viivästyskorko on huomattavasti suurempi kuin lainan normaali korko, jonka takia laina kannattaa aina maksaa takaisin viimeistään sen eräpäivänä.

Joustoluotto

Joustoluotto on usein 1000-5000 euron suuruinen luottotili, josta asiakas voi nostaa haluamansa summan tililleen. Lainan korko lasketaan ainoastaan siitä summasta, joka on käytössä kyseisen kuukauden aikana. Muista lainoista joustoluotto eroaa siten, että lainanhakijan ei tarvitse yleensä täyttää uutta lainahakemusta lainatessaan rahaa uudestaan tulevaisuudessa.

Joustoluotto tarkoittaa samaa asiaa kuin kulutusluotto, luottotili ja luottokortti.

Luottokelpoisuus

Luottokelpoisuudella tarkoitetaan lainanhakijan kykyä maksaa haettu lainasumma takaisin. Usein rahoituspalvelut tekevät luottokelpoisuustarkistukseen Asiakastieto Oy:n rekisteristä, jossa näkyy aikaisemmat laiminlyödyt velat.  Jos asiakas on jättänyt aikaisempi lainoja, osamaksuja tai luottoja maksamatta, niin lainapalvelu voi tulkita, että hakija ei ole luottokelpoinen.

Annuiteettilaina

Annuiteetti tarkoittaa tasaerää. Annuiteettilaina tarkoittaa puolestaan sitä, että lainasumma maksetaan saman suuruisissa erissä takaisin sovitun maksuaikataulun mukaan. Kuukausieriin lisätään myös sovitut lainan korot ja kulut.

Järjestelylaina

Järjestelylaina (tai yhdistelylaina) tarkoittaa rahoitusyhtiön myöntämää lainaa, jonka avulla selvitetään velkaongelmiin joutuneen henkilön lainat kuntoon. Tämän ajatuksena on maksaa yhdellä uudella lainalla kaikki aikaisemmat pienlainat pois, jonka ansiosta voidaan säästää lainan koroissa ja kuluissa.

Maksuhäiriömerkintä

Velan, lainan tai esimerkiksi osamaksusopimuksen laiminlyöminen aiheuttaa lainaajan luottotietoihin maksuhäiriömerkinnän. Maksuhäiriö kirjataan ylös vasta siinä vaiheessa, kun tuomioistuin on todennut laiminlyönnin tai ulosottoviranomainen ei ole saanut perintää tehtyä. Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa huomattavasti minkään lainan saamista tai sopimuksen tekemistä seuraavan kolmen vuoden aikana.