Vakuudettomat lainat ovat usein kallein, mutta helpoin vaihtoehto

2 maalis    blogi
Vakuudettomat lainat - Säästöpossut

Varmasti jokaisella meistä tulee joskus sellainen tilanne vastaan, että ylimääräiselle rahalle tulee tarvetta. Tällöin ainoa vaihtoehto on tietenkin lainan hakeminen ja melkeinpä aina lainamuodoksi valikoituu vakuudeton laina. Vakuudettomia lainoja onkin saatavilla useammista eri paikoista ja niitä tarjoavat myös kaikki kotimaiset pankit. Vakuudeton laina on korkojen puolesta tietenkin kalliimpi, kuin vakuudellinen laina, mutta kaikilla ei ole lainalle antaa riittäviä vakuuksia, eivätkä monet halua pyytää sukulaisiaan tai ystäviään lainan takaajiksi. Vakuudeton laina on kuitenkin helppo tapa saada rahaa tilille heti, kun sitä kiperimmin tarvitsee.

Vakuudetonta lainaa pankista vai rahoitusyhtiöstä?

Kaikki kotimaiset pankit tarjoavat asiakkailleen nykyisin vakuudettomia lainoja. Vakuudettoman lainan hakeminen pankista onkin todella helppoa ja asiakkaan täytyy vain kirjautua oman pankkinsa verkkopalveluun, valita lainasumma ja lähettää lainahakemus pankille. Pankit tarkistavat aina kuitenkin hakijan tulotiedot ja voivat usein tarjota pienempää lainasummaa, mikäli asiakkaan tulot eivät ole pankin mielestä riittävän korkeat. Omasta pankista vakuudeton laina irtoaa usein edullisimmin, kuin muun pankin tai rahoitusyhtiön kautta. Pankkien lainanhakuprosessi on tavallisesti hieman pidempi, kuin rahoitusyhtiössä, joiden kautta lainan saa usein tilille jo vielä saman päivän aikana.

Mikäli tarvitset vakuudetonta lainaa, niin me Pohjola-Nordenilla suosittelemme sinua hakemaan sitä ensin oman pankkisi verkkopalvelusta, sillä lainan saa sieltä yleensä edullisemmin ja paremmilla lainaehdoilla.

Joustoluotto on usein pientä pikalainaa parempi vaihtoehto

Vippi tai pikalaina on kätevä tapa saada pieni summa rahaa tilille heti, mutta se ei ehkä ole parhain mahdollinen vaihtoehto, mikäli rahaa tarvitsee useammin. Pikalainoissa korot ovat yleensä korkeat, minkä vuoksi ne voivat aiheuttaa taloudellisia ongelmia, jos niihin turvautuu useammin, kuin kerran vuodessa.

Pikalainaa parempi vaihtoehto on lähes poikkeuksetta pankin tai rahoitusyhtiön joustoluottotili. Joustoluottotilin voi avata milloin haluaa, eikä tilistä veloiteta maksuja, mikäli tililtä ei tee nostoja. Lainan kulut ja korot alkavat juosta vasta sitten, kun joustoluottotililtä tekee ensimmäisen noston. Korot eivät myöskään koske koko lainasummaa, vaan kulut muodostuvat nostetusta summasta.

Nostettua joustoluottoa lyhennetään sopimuksen mukaisesti ja sieltä voi tarvittaessa tehdä lisää nostoja omalle pankkitililleen aina, kun rahaa tarvitsee. Joustoluottotili toimii käytännössä samalla tavalla, kuin luottokortti.

Vakuudettomien lainojen vertailu on tärkeää

Tarvitsitpa sitten minkä verran rahaa tahansa, niin ennen lainan hakemista sinun tulee ehdottomasti vertailla tarjolla olevat vaihtoehdot. Erilaisia luottolaitoksia on suomessa tällä hetkellä useita kymmeniä ja lainojen korot ja kulut vaihtelevat hurjasti eri yritysten välillä. Tuhannen euron lainassa ero voi olla jopa useita satoja euroja vuoden laina-ajalla, joten vertailu todellakin on tarpeen, vaikka kyseessä olisi pienikin rahasumma.

Lainojen vertailussa sinun tulee keskittyä erityisesti lainan todelliseen vuosikorkoon. Monet luotonmyöntäjät ilmoittavat lainan todellisen vuosikoron verkkosivuillaan. Usein lainan vuosikorko on kuitenkin asiakaskohtainen, ja todellisen vuosikoron näkee vasta saadusta lainatarjouksesta. Lainan todellinen vuosikorko voi kuitenkin näyttää sitä isommalta, mitä lyhyempi laina-aika on, ja pitkällä laina-ajalla vuosikorko näyttää pieneltä.

Vakuudellinen laina on aina korkojen puolesta edullisin

Mikäli kyseessä on iso lainasumma, niin se kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan ottaa vakuudellisena lainana. Lainan vakuutena voi toimia esimerkiksi auto, moottoripyörä, vene, asunto, kesämökki tai muu omaisuus, joka kelpaa lainan vakuudeksi. Vakuudellisissa lainoissa korko on matalampi, sillä vakuus toimii panttina lainan myöntäjälle. Vakuudellisen lainan riskinä on tietenkin se, että mikäli maksukyvyttömyys yllättää, niin lainan vakuudeksi asetettu omaisuus menetetään luotonmyöntäjälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.